Το 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου στη Ολλανδία

   Από τις 17-3 έως 22-3-2019 πραγματοποιήθηκε ? στο  πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +(K2)  ? The European School of the Future?  –  η δεύτερη επίσκεψη του 2ΟΥ Γενικού Λυκείου σε Eυρωπαϊκή χώρα. Αυτή τη φορά στο  Nijverdal της Ολλανδίας με δύο συνοδούς καθηγητές: την κ.  Μανανεδάκη Ειρήνη και  Παγώνη Σύρμω και τους μαθητές  : Καμήτσο  Νίκο, Βαρούχα Ειρήνη, Γαγάνη Αντωνία, Μέγκι Βελάι, Γιαννουλάκη Ελευθερία  και Πρέντι Ντεσάρα.

   Η παραμονή στην Ολλανδία περιελάμβανε  τη συμμετοχή των μαθητών και των καθηγητών σε δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν με τους αντίστοιχους καθηγητές και μαθητές των χωρών που συμμετείχαν (Ολλανδία, Πορτογαλία, Σικελία, Γερμανία, Σουηδία). Σκοπός των δραστηριοτήτων είναι η γνωριμία και η επικοινωνία, η σύσφιξη των σχέσεων των συνεργαζομένων χωρών, η ανταλλαγή ιδεών για το πώς θα ήθελαν την εκπαιδευτική διαδικασία και ποιες αξίες πρέπει αυτή να περιλαμβάνει στο σχολείο του μέλλοντος.

   Παράλληλα σκοπός της συμμετοχής των μαθητών στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η γνωριμία μέσω των επισκέψεων με τη χώρα που τους φιλοξενεί. Οι μαθητές γνώρισαν από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (University Of Twente), χάρηκαν τη δραστηριότητα στο Ice – Skating Stadium, επισκέφθηκαν το Rijks Museum  και περιηγήθηκαν στο κέντρο της Ολλανδικής πρωτεύουσας.

   Οι παραπάνω εμπειρίες και η γνωριμία με τη νοοτροπία της χώρας, τον τρόπο ζωής, κουζίνας, συνηθειών (π.χ. οι μαθητές χρησιμοποίησαν το ποδήλατο ως κύριο μέσο μεταφοράς), ήταν το καλύτερο κομμάτι του προγράμματος , γιατί ενισχύει μια βιωματική γνώση που θα βοηθήσει στη συνειδητοποίηση των θετικών και αρνητικών πλευρών της ευρωπαϊκής σύμπραξης.