Το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου στη Λετονία

Κατά το χρονικό διάστημα 2 – 6 Μαίου 2022, οι μαθήτριες : Στεφανίδου Θεοδώρα , Φραγκιουδάκη Νόρμα, Πετράκη Μαρία, Σταφυλάκη Μαντώ, Μουστάκα Κλειώ και Ντρίνιτς Θεοδώρα, και οι εκπαιδευτικοί  του 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου Παντελής Πρεβελάκης, Πανακάκη Αθηνά και Ελευθερία Τσιανάκα, πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση με τους εταίρους του προγράμματος Erasmus+ KA229 ?European Forest Young Keepers?. Είχαν προηγηθεί, η πρώτη συνάντηση στο  Burguillos del Cerro της Ισπανίας, τον περασμένο Οκτώβρη, η δεύτερη στο Le Man της Γαλλίας το Μάρτη, και η τρίτη στο Ρέθυμνο τον Απρίλη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 5 χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Λετονία ,Ελλάδα) και ο σκοπός του είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τον πλούτο του δάσους, τις λειτουργίες και τις δυνατότητες χρήσης του.

Το ταξίδι μας ξεκίνησε την Κυριακή 1η Μάη, και από τα Χανιά, μέσω Ελσίνκι, προσγειωθήκαμε στη Ρίγα. Λίγη ώρα μετά, φτάναμε στην Eleja, όπου βρισκόταν και το σχολείο υποδοχής. Τις μαθήτριες παρέλαβαν οι οικογένειες και άρχισε επίσημα η φιλοξενία.

2/5/2022

Την πρώτη μέρα, μας υποδέχτηκαν στο σχολείο. Ένας χώρος ανακαινισμένος, φωτεινός, με αίθουσες για δραστηριότητες, εποπτικό υλικό, μουσική, χορό, εστιατόριο, χωρίς περίβολο και κάγκελα, χωμένος στο πράσινο, αγκαλιά με τη φύση. Ξεκινήσαμε με κάποιες δραστηριότητες σε παρακείμενο δάσος, τα παιδιά γνωρίστηκαν μεταξύ τους, κι εμείς με τους εταίρους μας, και στη συνέχεια, έγινε η παρουσίαση των ομάδων όλων των χωρών, που ήταν εξαιρετική.( τα παιδιά παρουσίασαν την πόλη τους, το σχολείο και το θέμα για τα δάση που η κάθε χώρα είχε αναλάβει)

Η μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη ? ξενάγηση στο Rundale-palace-and-museum ,με τους εξαιρετικούς γαλλικούς κήπους στους οποίους περιπλανηθήκαμε με τρενάκι, μάθαμε την ιστορία τους και θαυμάσαμε την ποικιλία, την ιδιαίτερη τεχνική και την ομορφιά τους. Ο επόμενος σταθμός ήταν το Eleja manor park με το tea house, όπου έγινε ξενάγηση, μάθαμε τις ιδιαιτερότητες και την ιστορία της περιοχής, περπατήσαμε σε ένα κατάφυτο πάρκο, και στο tea house, που άνοιξε για μας, προσφέρθηκε τσάι και κεράσματα Η μέρα ολοκληρώθηκε με το γεύμα καλωσορίσματος σε κεντρικό εστιατόριο της Jelgava.

3/5/2022

Τη δεύτερη μέρα του προγράμματος ,είχε σειρά  ένα υπέροχο δάσος, με πολλές δραστηριότητες για τους μαθητές, το T?rvete Nature Park. Εκεί τα παιδιά

συνεργάστηκαν σε μια ??πράσινη?? τάξη με καθοδήγηση εργαζομένων στο πάρκο, έμαθαν για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, και μέσω του παιγνιδιού, ήρθαν σε επαφή με το δάσος, τις χρήσεις του, έμαθαν τρόπους επιβίωσης.

Αναρριχήθηκαν σε έναν ψηλό ξύλινο πύργο που έδινε πλήρη άποψη της περιοχής, και ενθουσιάστηκαν όταν συνάντησαν ανάμεσα στα αμέτρητα πανύψηλα δέντρα ένα υπέροχο πετρόχτιστο  νανοχωριό με σπιτάκια, αυλίτσες, υπέροχα λουλούδια, βγαλμένο λες από παραμύθι. Τα παιδιά δοκίμασαν παραδοσιακό φαγητό στις εγκαταστάσεις του πάρκου και απόλαυσαν την εμπειρία. Η βόλτα συμπεριλάμβανε και επίσκεψη στο σπίτι με τις πεταλούδες: ένα χώρο τροπικό, γεμάτο από πουλιά, πεταλούδες από Ασία και Αφρική, σε όλα τα μεγέθη   και με υπέροχα χρώματα. Η συνέχεια είχε ελεύθερο χρόνο για εξερεύνηση στη Jelgava city. Η μέρα ολοκληρώθηκε  με την επίσκεψη σε ένα ??αγροτικό??  σπίτι όπου γνωρίσαμε και γευτήκαμε διάφορα είδη τυριών, δημητριακών, ποτών και γλυκισμάτων από μια οικογένεια που τα παιδιά της συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά ήταν και τηλεοπτικοί αστέρες της περιοχής.

4/5/2022

Η επόμενη, περιελάμβανε εκδρομή στα βόρεια της χώρας, στην περιοχή της Sigulda. Επισκεφτήκαμε έναν πολύ οργανωμένο χώρο, με δραστηριότητες, δυνατότητα για χειμερινά σπορ, με υπαίθρια πάρκα περιπέτειας, αλλά και σπήλαια, κάστρα. Μάθαμε την ιστορία της αεροδυναμικής σήραγγας, επισκεφτήκαμε το σπήλαιο αλλά ακολουθήσαμε την ??ιστορική?? διαδρομή της περιοχής. Περπατήσαμε ανάμεσα στους αιώνες: μάθαμε για τον τρόπο ζωής τους, την ιστορία τους, περπατήσαμε τα βήματα του Λούθηρου, τα μεσαιωνικά κάστρα. Το υπόλοιπο της ημέρας, συνεχίστηκε με βήματα ιστορικά, αυτή τη φορά, στην Riga old city

Η επίσκεψή μας συνέπεσε με τους εορτασμούς των 32 χρόνων από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λετονίας, οπότε βρεθήκαμε σε μια ανοιχτή, υπαίθρια γιορτή με μουσική, χορό, και υπέροχα κτίρια ,μνημεία, ναούς. Δε φτάνουν βέβαια, τόσο λίγες ώρες για να γνωρίσεις μια πόλη, αλλά έστω και αυτές ήταν εξαιρετικές!

5/5/2022

Την Πέμπτη, το πρόγραμμα περιελάμβανε μαθησιακές δραστηριότητες στο ?emeri National Park . Αρχικά, τα παιδιά ενημερώθηκαν στους οργανωμένους χώρους του κέντρου, για το ρόλο, τη σπουδαιότητα και την προσφορά του δάσους στη χώρα-μην ξεχνάμε ότι τα δάση καλύπτουν το 52% του εδάφους της. Στη συνέχεια, κι αφού περπάτησαν σε  οργανωμένα μονοπάτια μέσα στο δάσος, ακολούθησε μια εκπαιδευτική περιήγηση στο μονοπάτι του βάλτου, μια μοναδική εμπειρία 3,5 χιλ. σε ένα απίστευτο, προσεγμένο περιβάλλον !

Ύστερα από όλα αυτά, και όταν πιστεύαμε ότι δε μπορείς να χαρείς τα δάση με άλλους τρόπους, μεταφερθήκαμε  σε έναν άλλο προορισμό : τα παιδιά, μετά από ένα γευστικότατο γεύμα που μας προσφέρθηκε σε έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, μέσα στη φύση, έπρεπε να επιλέξουν αν θα ακολουθούσαν το barefoot trail  ή το μονοπάτι της τέχνης, εξαιρετικές επιλογές και τα δύο, αλλά αυτό της τέχνης μας άφησε μια εμπειρία αξέχαστη: υπέροχος συνδυασμός τα έργα τέχνης, με μουσική υπόκρουση, τον κατάλληλο φωτισμό, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς, το τι  μπορεί να προσφέρει η επαφή με τη φύση στην ψυχή των ανθρώπων, από αυτά που ζήσαμε!

Τα επιφωνήματα χαράς, μεγάλων και μικρών επιβεβαίωσαν τους διοργανωτές για τις επιλογές τους!

Η μέρα ολοκληρώθηκε με το καθιερωμένο πάρτι στο χώρο του σχολείου, όπου τα παιδιά, χάρηκαν το ένα τη συντροφιά του άλλου, χόρεψαν, τραγούδησαν, έφαγαν και σχολίασαν τις εμπειρίες που είχαν ζήσει.

6/5/2022

Την τελευταία μέρα του προγράμματος, γίνεται συνήθως η αποτίμηση της δράσης, η αξιολόγηση των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, η έκδοση βεβαιώσεων κλπ. όλες οι ομάδες των χωρών που συμμετείχαν δημιούργησαν αντικείμενα από φυσικά υλικά και στη συνέχεια για να μην υπάρχουν συναισθήματα λύπης για τον αποχαιρετισμό ,οι οικοδεσπότες μας, πρόσφεραν ένα υπέροχο κλείσιμο, μια γιορτή! Καθηγήτριες και μαθητές του σχολείου έπαιξαν πιάνο ,τραγούδησαν, χόρεψαν με παραδοσιακές  και μη στολές, και  μας παρέσυραν με το κέφι και το μπρίο τους!

Ύστερα από όλα αυτά, τα παιδιά αλλά και οι συνάδελφοι αποχαιρετιστήκαμε με συγκίνηση, και δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για καινούριες συναντήσεις?

Την επομένη, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, έχοντας τις βαλίτσες μας γεμάτες αξέχαστες στιγμές και υπέροχες  αναμνήσεις!