Το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου είναι «πρεσβευτής» του εκπαιδευτικού προγράμματος Nexus Island το οποίο σχεδίασε η ερευνητική ομάδα TREC του EMΒL για το σχολικό έτος 2023-2024.
Το EMBL (Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας) είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα παγκοσμίως στον κλάδο των επιστημών υγείας. Λειτουργεί σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου και ειδικότερα το κεντρικό εργαστήριο βρίσκεται στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Οργανωτικά το EMBL είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που εστιάζει και εξειδικεύεται στη βασική έρευνα του κλάδου επιστημών υγείας και χρηματοδοτείται από δημόσιες – κρατικές πηγές που προέρχονται από περισσότερα από είκοσι κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Με την υπεύθυνη ερευνητική ομάδα του EMBL στην Ευρώπη για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και την κλιματική αλλαγή, συνεργάστηκαν η ομάδα των Βιολόγων του 2ου ΓΕΛ Ρεθύμνου (Ντρουμπογιάννη Αλεξάνδρα–Ambassador για την Ελλάδα και Τζωρτζάκης Σοφοκλής) και οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Κυδωνάκη Δέσποινα, Κυριακάκη Μαρία- Λουίζα, Μανδακάκη Ελένη, Μιρσιλίδη Ελισσάβετ, Νίνου Αικατερίνη και η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Γιώτση Χριστίνα.
Η ομάδα των μαθητριών και οι εκπαιδευτικοί παρουσίασαν στη Γιορτή των Φυσικών Επιστημών στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού στις 21/04/2024 σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ρεθύμνου, ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με τίτλο «NEXUS ISLAND».Το «πακέτο» των εκπαιδευτικών πόρων του παιχνιδιού που παρουσιάστηκαν,έχει σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του ΕMBL και χρησιμοποιεί μια ιστορία ως αφήγηση για να συμπαρασύρει τους μαθητές στο παιχνίδι που εξελίσσεται γύρω από ένα χάρτη του νησιού NEXUS.
Το νησί NEXUS είναι εμπνευσμένο από μια επιστημονική αποστολή του EMBL με τίτλο «Traversing European Coastlines (TREC) και προσκαλεί τους μαθητές να επαναξιολογήσουν την αντίληψή τους για το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ ζωντανών οργανισμών και άβιων παραγόντων .
Η προσέγγιση αυτή, στην οποία βασίζεται το παιχνίδι αναδεικνύει το ρόλο της επιστημονικής έρευνας στην προστασία της βιοποικιλότητας των οικοσυστημάτων, και παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό των επιστημόνων για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στον πλανήτη.