Το 2Ο ΓΕΛ Ρεθύμνου υποδέχεται τους Ευρωπαίους εταίρους του

Την εβδομάδα 4 ? 8 Απριλίου το 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τους Ευρωπαίους εταίρους του στο πρόγραμμα Erasmus+ KA2  ?European Forest Young Keepers?. Ήταν η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από Γαλλία, Ρουμανία, Λετονία και Ισπανία. Το πρόγραμμα αφορά τα δάση και επιθυμεί να δώσει στους μαθητές τη δυνατότητα  να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τα σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν το δάσος, καθώς η ανεκτίμητη αξία των δασών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον από τη μια και η συνεχής συρρίκνωσή τους από την άλλη, επιβάλλουν την ανάγκη αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία τους. Στόχος της κινητικότητας στη χώρα μας ήταν οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στα δασικά συστήματα.

Η υποδοχή των 9 εκπαιδευτικών και των 23 μαθητών από τις συμμετέχουσες χώρες έγινε στο χώρο του σχολείου μας. Οι συμμετέχοντες γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια γνωριμίας, γεύτηκαν παραδοσιακά κρητικά προϊόντα, παρουσίασαν τις εργασίες τους, αντάλλαξαν δώρα  και ξεναγήθηκαν από τους  Έλληνες μαθητές στην πόλη του Ρεθύμνου.

Την επόμενη μέρα οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του προγράμματος ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην πόλη του Ηρακλείου. Η πρώτη επαφή τους με το δάσος έγινε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου την τρίτη μέρα της φιλοξενίας τους μέσα από το πρόγραμμα « Περπατώ στο δάσος?», που διοργανώνει το Κέντρο. Μετά το παιχνίδι γνωριμίας και μια μικρή παρουσίαση στο Κέντρο,  μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν για μελέτη στο πεδίο που πραγματοποιείται στα κοντινά κυπαρισσοδάση, στο δάσος του Ξηροστερνίου με την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει και στους γύρω ελαιώνες. Μέσα από παιδαγωγικά παιχνίδια, δραματοποιήσεις, ασκήσεις παρατήρησης και έκφρασης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη σημασία του δάσους για τον άνθρωπο και να αναπτύξουν ερευνητική διάθεση και δεξιότητες. Ακολούθησε γεύμα στη λίμνη Κουρνά και επίσκεψη την πόλη των Χανίων.

Ξεχωριστές εντυπώσεις άφησε η εκδρομή της Πέμπτης 7 Απριλίου στο Κουρταλιώτικο φαράγγι και στο δάσος του Πρέβελη. Η άγρια ομορφιά του φαραγγιού και το εξωτικό φοινικόδασος τους ενθουσίασε όλους και εντυπωσιάστηκαν με τις τόσες διαφορετικές όψεις του κρητικού τοπίου. Στο δάσος του Πρέβελη   μαθητές και εκπαιδευτικοί καθάρισαν το μονοπάτι από τα ξερά κλαδιά, που το είχαν καλύψει σε αρκετά σημεία, έτσι ώστε να είναι πιο προσβάσιμο, και οι πιο τολμηροί βούτηξαν στα παγωμένα νερά.  Οι μαθητές μας  ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής και για το ξεχωριστό φοίνικα του Θεοφράστου  του οποίου ο σημαντικότερος πληθυσμός βρίσκεται στην Κρήτη.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έγινε η αποχαιρετιστήρια γιορτή στο χώρο του σχολείου. Υπήρχε πλούσιος μπουφές με κρητικά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς των μαθητών μας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και η μουσικοχορευτική  ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες ερευνώντας τη βιοποικιλότητα της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού μας  με στόχο τη συγγραφή ενός άρθρου που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό  του προγράμματος , ενώ οι καθηγητές έκαναν τον απολογισμό της συνάντησης και τον προγραμματισμό για τις επόμενες συναντήσεις. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της κ. Γεωργίας Αλαμάνου, Υπεύθυνης Υπηρεσίας Πρασίνου και του κ. Μανόλη Καββάλου του τμήματος πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης, η ομάδα των φιλοξενούμενων μαθητών και η ομάδα των Ελλήνων μαθητών  φύτεψαν αντίστοιχα  δύο δέντρα στην αυλή τους σχολείου μας, ως μια συμβολική κίνηση τόσο για την προστασία των δασών όσο και για την επισφράγιση των σχέσεων που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια βιοποικιλότητα από την κ. Ελένη Περάκη, Διευθύντρια Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης και  το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στον Δημοτικό κήπο του Ρεθύμνου όπου το κάθε σχολείο με τη βοήθεια της κ. Περάκη και της κ. Αλαμάνου υιοθέτησε συμβολικά ένα δέντρο του κήπου.

        Η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά οι οικογένειες των μαθητών μας, που φιλοξένησαν τους μαθητές από τις συμμετέχουσες χώρες και μας στήριξαν με πολλούς τρόπους. Για αυτό τις ευχαριστούμε θερμά.